«Να βρούμε λύσεις που θα είναι επωφελείς για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός στην Αντιπρόεδρο της Meta και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Kids Wallet.

chat icon
Link copied!

Η προστασία των παιδιών από κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιγόνη Ντέιβις, Αντιπρόεδρο της Meta (Facebook) αρμόδια για την Ασφάλεια, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η αντιπροσωπεία της Meta επανέλαβε την πλήρη στήριξη της εταιρείας στην πρόταση της Ελλάδας για καθιέρωση ενός ενιαίου ορίου ψηφιακής ενηλικίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του οποίου θα απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων για την πρόσβαση ανηλίκων σε ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Advertisement
Advertisement

 

«Πιστεύω ότι έχουμε να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που μας αφορά όλους, και αυτό είναι η προστασία των παιδιών μας από τον εθισμό στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο. Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί ιδιαίτερα. Το έθεσα, μάλιστα, σε επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Αντιπρόεδρο της Meta ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για τον περιορισμό των ψηφιακών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι νέοι Dimitris Papamitsos

«Να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε την πραγματική ηλικία όσων χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του το Kids Wallet, μίας ελληνικής πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε αναλάβει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες όσον αφορά στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που κάνει δύο πράγματα: ενημερώνει τους γονείς σχετικά με τα υπάρχοντα εργαλεία γονικού ελέγχου, αλλά προσφέρει επίσης έναν καλά δοκιμασμένο τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε την πραγματική ηλικία όσων χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να καθορίσουμε την πρόσβαση που μπορούν να έχουν σε διάφορους τύπους ψηφιακών υπηρεσιών», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική και αποσπάσει μεγάλη στήριξη. Όταν μιλήσαμε γι’ αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα, λάβαμε πραγματικά εξαιρετικά θετικά σχόλια από τους γονείς, αλλά και από τα παιδιά, τα οποία αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει το Kids Wallet για τον καλύτερο έλεγχο του περιεχομένου που επιλέγουν τα παιδιά στο διαδίκτυο Dimitris Papamitsos

«Να υιοθετήσουμε μια συνεργατική προσέγγιση»

Κατά τη συνάντηση αναγνωρίστηκε, επίσης, ο ηγετικός ρόλος που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή συζήτηση για την προστασία των παιδιών και των εφήβων από ακατάλληλο περιεχόμενο και τον κίνδυνο ψηφιακού εθισμού ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαμορφωθούν οι αποτελεσματικότερες δικλίδες προστασίας για τους ανήλικους χρήστες.

Advertisement

«Τάσσομαι υπέρ της συνεργασίας με τους «μεγάλους παίκτες» στον τομέα της τεχνολογίας προκειμένου να βρούμε λύσεις που θα είναι επωφελείς για όλους, γιατί γνωρίζω ότι κι εσείς αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε: να υιοθετήσουμε μια πολύ συγκρουσιακή προσέγγιση ή να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε μια συνεργατική προσέγγιση. Είμαι πολύ υπέρ της δεύτερης επιλογής και της εξεύρεσης λύσεων που θα περιλαμβάνουν και τους σχεδιαστές των προϊόντων που χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι έφηβοί μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ έθεσε το ερώτημα -από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν τα εργαλεία- «αν έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, στο οποίο κάθε εταίρος θα αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου Dimitris Papamitsos

Αντιγόνη Ντέιβις: «Εκτιμούμε πραγματικά την ηγετική προσέγγιση σας»

Η Αντιπρόεδρος της Meta σημείωσε μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος με το οποίο μπορεί να επαληθεύεται η ηλικία. «Συμφωνούμε, όπως κι εσείς, ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος ή σε επίπεδο συσκευής και εκτιμούμε πραγματικά την ηγετική προσέγγιση που ακολουθήσατε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης, όπως γνωρίζετε. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνδεθεί με τη γονική έγκριση, όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια από το σύνολο του κλάδου, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή πορεία προς τα εμπρός. Όπως και εσείς, συμφωνώ ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πώς να βάλουμε τα παιδιά σε θέση να χρησιμοποιούν με ασφάλεια αυτά τα είδη εργαλείων που είναι, εν τέλει, ιδιαίτερα σημαντικά, σε πεδία δημιουργικότητας, εξερεύνησης, θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να το προστατεύουμε αυτό. Αλλά και να διασφαλίσουμε τόσο οι έφηβοι όσο και οι γονείς τους μπορούν να συμμετέχουν».

Advertisement

Στη συνέχεια η Αντιγόνη Ντέιβις ενημέρωσε για τα πολλά εργαλεία της Meta προκειμένου να υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας για τα παιδιά. «Αυτές οι προεπιλογές δεν μπορούν να αλλάξουν αν είσαι κάτω των 16 ετών χωρίς να αναμειχθεί ο γονέας σου. Και ένα από τα βασικά πράγματα που προσπαθούμε να διευθετήσουμε είναι πώς πραγματικά να το κάνουμε εύκολο για τους γονείς», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Ντέιβις.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

 

Advertisement