Παρέμβαση της Ελλάδας μέσω Υπουργείου Εξωτερικών και άμεση αντίδραση του Προέδρου Σίσι στα social media - Βίντεο ξενάγηση στη Μονή Αγίας Αικατερίνης από Τέρενς Κουίκ - Έμη Λιβανίου
Η καιόμενη βατός στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Μονή Σίνα θα εξακολουθεί να είναι ένα από τα σύμβολα της Ορθοδοξίας εκεί. Η φωτιά που άναψε χθες το απόγευμα με μια απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, έσβησε σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ. Πολλές οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, αλλά και άμεσες οι ενέργειες από πλευράς του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.
Το ρεπορτάζ της HuffPost, που δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης, καταγράφει τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη, επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο Νικόλαο Παπαγεωργίου και στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Η συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ δεν κράτησε πολύ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε με λίγα λόγια να τηρηθεί η δέσμευση του Προέδρου Σίσι στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στο καθεστώς της Μονής Σίνα. Δέσμευση η οποία είχε δοθεί στην πολύ πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Αθήνα. Του εξήγησε επιπλέον ότι σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο εδώ στην Ελλάδα, ξεσηκώθηκε μεγάλη ένταση. Ένταση η οποία θα ήταν κρίμα να αναστατώσει τις εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα.

Από κει και πέρα, τόσο από την αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα που επιβεβαίωνε στο κέντρο της την έκρηξη που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα, όσο και από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, οι παρασκηνιακές ενέργειες ήταν άμεσες και γρήγορες. Αργά το βράδυ, Έγινε απολύτως δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως το είχε θέσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση της Αιγύπτου, για μη αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Μονής Σινά. Και δεν ήταν μόνον η επιβεβαίωση μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και συνομιλιών, αλλά τόσο η Προεδρία της Αιγύπτου όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ουσία εκπρόσωπος του προέδρου Σίσι, ανάρτησαν στο διαδίκτυο Δύο επίσημες γραπτές δηλώσεις. «Τίποτα δεν αλλάζει στο θρησκευτικό καθεστώς στη μονή της Αγίας Αικατερίνης και τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών Αιγύπτου και Ελλάδας».

Ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, 29 Μαϊου 2025
Η Προεδρία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου επαναλαμβάνει την πλήρη δέσμευσή της να διατηρήσει το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και να αποτρέψει την παραβίασή του. Η Προεδρία επιβεβαιώνει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση εδραιώνει αυτό το καθεστώς, ευθυγραμμιζόμενη με τα σημεία που τόνισε ο Πρόεδρος El-Sisi κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου. Η Προεδρία επιβεβαιώνει επίσης τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο.
Τότε ήταν που έληξε οριστικά ο συναγερμός. Σχεδόν περασμένα μεσάνυχτα. Με αποτέλεσμα να μην προλάβουν τις εξελίξεις πολλές από τις Ελληνικές εφημερίδες οι οποίες βγήκαν σήμερα με πύρινους τίτλους.
«Εάλω το Σινά, ανίκανη η κυβέρνηση», «Η άλωση της Μονής Σινά», «Μονή Σινά υπό πολιορκία», «Εάλω η ιερή Μονή Σινά έπειτα από 1500 χρόνια», «Ιεροσυλία στο Σινά, ρήγμα με το Κάιρο», «Έξωση στη Μονή Σινά», «Κρύβει ή Άλωσις του Σίνα νέο άξονα Τουρκίας – Αιγύπτου;»
Η HuffPost από χτες είχε γράψει ότι η λύση ήταν αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του Προέδρου Σίσι.
Μιλάμε για μία χώρα που δεν μπορείς να πεις ότι είναι και το υπόδειγμα της Δημοκρατίας, άρα απόλυτο εργαλείο της και η Δικαιοσύνη, αλλά και μία χώρα όπου ο ελληνισμός την σεβάστηκε και την στήριξε παντοιοτρόπως, η Αθήνα δεν μπορεί να καθίσει με σταυρωμένα χέρια.

Βεβαίως πολλά τα συμφέροντα. Τα ενεργειακά, τα γεωπολιτικά, οι τριμερείς με την Κύπρο, η ΑΟΖ… Όπως και κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι ο σημερινός Πρόεδρος Αλ Σίσι έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στην Ελλάδα και το έχει αποδείξει πολλαπλά με τις δικές του διπλωματικές κινήσεις. Όπως ακόμα έχω στα αυτιά μου, όταν συνάντησα στο Κάιρο ως απεσταλμένος της ΕΡΤ το 1980 τον τότε Πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, το τί μου είχε πει στην κάμερα:
«Αγαπάμε την Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη υποχρέωση στους Ελληνες. Ήσασταν οι πρώτοι που από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου της Αθήνας αναγγείλατε σε όλο τον κόσμο ότι ανατρέψαμε τον Φαρούκ και πήραμε, ο λαός μας, την Αίγυπτο στα χέρια μας. Αυτό δεν το ξεχνάμε».
Σήμερα, είναι αναντίρρητο γεγονός ότι ο πρόεδρος Σίσι είναι στην ουσία, παρόλη την σιδερένια διοίκησή του, μειοψηφία ώριμης σκέψης και λογικής έναντι των πολυπληθέστερων φανατικών μουσουλμάνων. Για να μην αναφερθούμε σε «αδελφούς μουσουλμάνους». Οι οποίοι πολλάκις το τελευταίο χρόνια χτύπησαν εκκλησίες Κοπτών αλλά και πούλμαν ορθοδόξων τουριστών. Όπως και να το κάνουμε, ο Σίσι είναι ο μόνος που μπορούσε να δώσει ένα τέλος σε αυτό το απίστευτο συμβάν. Και το έδωσε χθες βράδυ και μάλιστα σε ασυνήθιστα, για την εκεί πραγματικότητα, χρονική ταχύτητα, καθώς είναι γνωστό ότι στην Αίγυπτο τα πράγματα και οι αποφάσεις δεν πάνε τόσο γρήγορα. Αλλά χθες βράδυ οι ελληνικές παρεμβάσεις και η βούληση του Αιγύπτιου προέδρου έκλεισαν οριστικά το θέμα. Ένα θέμα για το οποίο δεν είχε καμία ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε αδικαιολόγητα πυρά πολιτικά και δημοσιογραφικά.
Και τώρα δύο λόγια και αμέσως μετά ένα βίντεο για την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.
Επιπλέον είναι το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο, που πράγματι προστάτευσε ακόμα και ο Μωάμεθ. Εκεί σώζεται και η παλαιότερη απεικόνιση του Χριστού… Και η περίφημη αγιογραφία του Χριστού, η μοναδική με το αριστερό φρύδι σηκωμένο. Ανάλογα με το πώς μπορεί να την δει κάποιος ή τον Κυρίου ήρεμο τον Κύριο θυμωμένο. Αυτές οι εικόνες με πολλά πολλά, ανεκτίμητα αντικείμενα, σε μουσείο που χτίστηκε ακριβώς δίπλα με μία γενναία χορηγία της τότε διοίκησης της Alphabank
Τα πολύ τελευταία χρόνια η Μονή προστατεύεται από τους βεδουίνους της γύρω περιοχής, έναντι ληστών και άλλων σφετεριστών. Και μάλιστα υπενθυμίζοντας, ότι τα τείχη για να προστατευθεί η Μονή τα είχε χτίσει ο Ναπολέων
Μια Μονή που μαζί με την Έμη Λιβανίου την επισκεφτήκαμε δύο φορές κάνοντας συγκλονιστικά οδοιπορικά για την τηλεοπτική εκπομπή μας «Κάθε μέρα καλημέρα», στο κανάλι STAR. Το ένα οδοιπορικό ξεκινά από το σημείο αφετηρίας στο όρος Σινά και μετά ξενάγηση μέσα στο μοναστήρι. Το άλλο οδοιπορικό έχει να κάνει με το μουσείο με τα πολύτιμα εκθέματα. Σήμερα επιλέγουμε την μονή της Αγίας Αικατερίνης. Εικονολήπτης ο Χρήστος «φραπέ» Μυλωνάς.