Δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας: Όλοι είμαστε ευάλωτοι. Ας δούμε τι πρέπει να μας γεννήσει υποψίες σύμφωνα με τους ειδικούς.

chat icon
Link copied!

Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου

Οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα απάτης. Αλλά οι ηλικιωμένοι τείνουμε να το παθαίνουμε πιο συχνά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση του FBI. Και σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό συμβαίνει αφενός επειδή οι εγκληματίες αντιλαμβάνονται τους μεγαλύτερους ανθρώπους ως πιο αδύναμους και αφετέρου επειδή θεωρούν ότι κάνουν περισσότερες οικονομίες. 

Advertisement
Advertisement

Όμως στην πραγματικότητα, όλοι κινδυνεύουμε. Διότι δεν είμαστε πάντοτε σε επαγρύπνηση και δικαιολογημένα. Άνθρωποι είμαστε. Οπότε; Οι ειδικοί προκειμένου να μην την πατήσουμε ποτέ ξανά, μοιράζονται μαζί μας 5 ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτός που μας καλεί, έχει ως απώτερο σκοπό να μας εξαπατήσει για να μας αποσπάσει χρηματικά ποσά. 

Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουμε; Πώς θα συνειδητοποιήσουμε ότι πάμε να πέσουμε θύματα τηλεφωνικής εξαπάτησης; Θα τα δούμε ένα προς ένα. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/einai-sosto-na-vazoeme-emoji-sto-prosopo-toe-paidioe-sta-social-media-e-den-echei-kanena-noema_gr_685ab8a3e4b0744e1d5ab058&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

 

5 σημάδια ότι πάνε να μας κλέψουν μέσω τηλεφώνου

Προειδοποιητικό σημάδι #1: Ξυπνάνε μέσα μας τον πανικό

Αν το πρόσωπο που μας καλεί προσπαθεί να ξυπνήσει μέσα μας το αίσθημα του πανικού, πιθανότητα είναι απατεώνας. Γιατί αν το καλοσκεφτούμε οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, ακόμα κι αν κάτι κακό συμβαίνει, προσπαθούν να μας το φέρουν όσο γίνεται πιο μαλακά. Οπότε κάποιος που μας καλεί αναστενάζοντας και κλαίγοντας με λυγμούς, πιθανότατα δεν είναι ειλικρινής.

Advertisement

«Οι απατεώνες βασίζονται στον πανικό μας», επιβεβαιώνει ο Σκοτ Χάμπουκεν, Διευθύνων Σύμβουλος της First Orion, μιας εταιρείας που προσφέρει στις επιχειρήσεις τεχνολογικά εργαλεία αποφυγής κυβερνοεπιθέσεων και κλοπών μέσω τηλεφώνου. «Και επειδή ο πανικός μας λειτουργεί υπέρ των απατεώνων και ο εγκέφαλος μας δεν είναι προγραμματισμένος να πιστεύει ότι πρόκειται περί απάτης, παίρνουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κλείσουμε το τηλέφωνο ζητάμε στον συνομιλητή ένα λεπτό να συλλογιστούμε καθαρά αν αυτά τα τραγικά που μας περιγράφει στο τηλέφωνο θα μπορούσαν να έχουν συμβεί. Γιατί τα περισσότερα θύματα απάτης, παραδέχονται πως αν είχαν ένα λεπτό να σκεφτούν καθαρά, δεν θα είχαν εξαπατηθεί», καταλήγει ο ίδιος. 

Προειδοποιητικό σημάδι #2: Μας πιέζουν να πάρουμε μια γρήγορη απόφαση

Αυτό δεν είναι συνώνυμο του πανικού. Το να νιώθουμε την πίεση να πάρουμε μια άμεση απόφαση μπορεί να μην συνεπάγεται καθόλου πανικό, αλλά να εμπεριέχει και στοιχεία ενθουσιασμού. Για παράδειγμα, μπορεί να πέσoυμε πάνω σε έναν ιστότοπο που μοιάζει να ανήκει σε ένα πραγματικό κατάστημα, αλλά μας πουλάει εικονικά εμπορεύματα προκειμένου να λάβει τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής μας κάρτας. Αν δούμε ότι η προσφορά δια τηλεφώνου ή μέσω των social media λήγει μέσα σε ελάχιστες ώρες, το πράγμα μυρίζει απάτη. 

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/niothoeme-entono-aychos-as-skeftoeme-mepos-echoeme-elleipse-aetes-tes-vitamines-poe-to-prokalei_gr_685bd7cee4b0c3bb7b65381e

 

Προειδοποιητικό σημάδι #3: Επικοινωνούμε με κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά ή δεν γνωρίζουμε καθόλου

Advertisement

Αν κάποιος μόλις μπήκε στη ζωή μας και την αναποδογύρισε, προστάζοντάς μας να τραβήξουμε υπερβολικά πολλά χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Πώς είναι δυνατόν κάποιος δικός μας που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να έβαλε έναν εντελώς ξένο να αιτηθεί χρήματα για λογαριασμό του;

Άλλωστε αν έχουμε παιδιά ή εγγόνια, πιθανότατα θα έχουμε ακούσει που και πού τα ονόματα των φίλων ή των συναδέλφων τους. Οπότε, αν μας καλέσει κάποιος από το πουθενά, αυτό θα πρέπει να εγείρει τις υποψίες μας. Οι μόνοι άγνωστοι που θα μπορούσαν να μας καλέσουν θα ήταν νοσοκόμοι ή γιατροί. Ειδάλλως κλείνουμε το τηλέφωνο και καλούμε εμείς το πρόσωπο που υποτίθεται πως βρίσκεται σε κίνδυνο για να διαπιστώσουμε αν όντως τρέχει κάτι. 

Κόκκινη σημαία νούμερο #4: Το άτομο με το οποίο μιλάμε ισχυρίζεται ότι είναι πρόσωπο με εξουσία

Advertisement

Οι δικηγόροι ή οι πράκτορες του FBI σπάνια θα καλέσουν αυτοπροσώπως να ζητιανέψουν χρήματα. Ό,τι κι αν μας δείχνουν στις σειρές μυθοπλασίας. Αν το αγαπημένο μας πρόσωπο χρωστά χρήματα, όλοι όσοι έχουν παράπονα θα καλούσαν δια αντιπροσώπων. Απλώς πολλές φορές το κύρος που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν μερικοί άνθρωποι, πιέζει πολλούς από εμάς να εξυπηρετήσουμε κάθε τρελό τους αίτημα. Όμως ειλικρινά, σε κανέναν, όσο μεγάλος και επικίνδυνος κι αν δηλώνει πως είναι, δεν μεταβιβάζουμε χρήματα χωρίς να εξετάσουμε κατά γράμμα την υπόθεση για την οποία κάνει λόγο. 

Advertisement

Προειδοποιητικό σημάδι #5: Μας ζητείται να πληρώσουμε χρήματα με ασυνήθιστο τρόπο

Ενώ υπάρχουν ορισμένοι νόμιμοι οργανισμοί που περιστασιακά θέλουν να κάνουμε μια πληρωμή χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστη μέθοδο, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ενώ οι απατεώνες λατρεύουν τις ασυνήθιστες μεθόδους πληρωμής: Με δωροκάρτες, πλατφόρμες peer-to-peer όπως οι Venmo και Zelle, ή κρυπτονομίσματα,

Οπότε, με το που μια συναλλαγή αρχίζει να μας φαίνεται περίπλοκη με πολλά ασυνήθιστα στοιχεία, οφείλουμε να το σκεφτούμε και δεύτερη και τρίτη φορά προτού πούμε το τελικό ναι.

Advertisement

 

Προσοχή: Τώρα που έχουμε στα χέρια μας τη λίστα με τις πιο ύποπτες συμπεριφορές, είναι διπλά λάθος να πέσουμε θύματα τηλεφωνικής ή διαδικτυακής εξαπάτησης. Για αυτό, ο πανικός, ο ενθουσιασμός και η ανάγκη μας να συνεισφέρουμε θα πρέπει να δαμάζονται από τη στοιχειώδη λογική μας.